Varljivi paracetamol

paracetamol

Većina ljudi će kada oseti bol ili prve simptome prehlade pribeći kombinovanom prašku, Ferveksu, Eferalganu i ostalim lekovima sa paracetamolom, pritom nesvesni da time samo mogu produžiti prehladu koja može poprimiti i ozbiljnije oblike koji se teže leče.

Paracetamol nema apsolutno nikakvu funkciju u borbi protiv virusa, bakterija, pa čak ni protiv uzročnika bola. Njegova funkcija je zapravo da zavara organizam, zamaskira simptome prehlade i bola i da snizi telesnu temperaturu baš onda kada je blago povišena temperatura poželjna ne bi li se organizam sam izborio protiv infekcije.

Umesto da uzmete slobodan dan i da posetite lekara koji će vas detaljno pregledati i propisati adekvatnu terapiju ukoliko je potrebna, a potom da strogo mirujete i odmarate uz unos tečnosti, najradije biste se igrali sa svojim zdravljem uzimajući paracetamol kako biste se na poslu pojavili prividno sveži i bez tegoba.

Dok paracetamol prikriva sve simptome i snižava vam temperaturu virus ili bakterija nastavlja da divlja u vašem organizmu narušavajući vam pritom zdravlje još više. Takođe možete narušiti zdravlje ljudima u vašoj okolini jer ćete im preneti lako virus ili bakteriju.

Što se tiče suzbijanja bola, paracetamol ne deluje na uzročnik bola koji može biti organske ili psihosomatske prirode. Bol vam se može ponovo javiti nakon što prestane dejstvo paracetamola, a njegovim daljim uzimanjem ga nećete izlečiti.

Dok sa prirodnim preparatima ili adekvatnim lekovima koje vam prepiše lekar možete postići izlečenje onako kako bi trebalo.

Radmila Stolić

Be the first to comment

Ostavite komentar