Skandal: Otac Nebojše Stefanovića dilovao oružje!

Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića, 2015. otvorio firmu „United BG“ zajedno sa Goranom Todorovićem, koji je preko svoje firme GIM godinama snabdevao Vojsku Srbije

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, vlasnik je firme „United BG“ zajedno sa trgovcem oružjem Goranom Todorovićem, koji je godinama preko svoje firme GIM snabdevao Vojsku Srbije! Branko Stefanović je 4. decembra 2015, dakle tri godine pošto je SNS došao na vlast, osnovao firmu zajedno sa Todorovićem. Sedište firme je u Rakovici, a kako pokazuju podaci sa sajta Agencije za privredne registre (APR), njih dvojica imaju po 50 odsto udela u firmi. Kao delatnost firme je navedena nespecijalizovana trgovina na veliko, pa se nameće pitanje čime ministrov otac i njegov partner trguju. Takođe, prema podacima sa APR, firma je u 2016. zabeležila neto gubitak od 585.000 dinara.

Poslovanje u Bratuncu

Za direktora firme postavili su Milisava Živanovića, koji je direktor Vodoprivrednog privrednog društva „Podunavlje“ iz Kovina.

Iako na sajtu APR stoji da se firma GIM, koja je u stoprocentnom vlasništvu Todorovića, Stefanovićevog partnera, bavi trgovinom na veliko porculanom, staklenom robom i sredstvima za čišćenje, Todorović je široj javnosti postao poznat po trgovini naoružanjem. Takođe, u tekstovima koji su ranijih godina objavljeni navedeno je da je firma GIM regionalni predstavnik kompanije „PW Arms“, koja se bavi reparacijom starog naoružanja i koja robu plasira na tržišta širom sveta.

Prilikom potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, septembra 2010. godine, između „Tehničkog remonta“ iz Bratunca i kompanije „PW Arms“ iz Sijetla, mediji iz Banjaluke preneli su izjavu Gorana Todorovića, generalnog direktora beogradske firme GIM (vodi se i kao vlasnik i kao direktor), koja je i regionalni predstavnik pomenute kompanije, „da se nada da će posle ugovora dve firme uslediti nova zapošljavanja radnika, iskorišćavanje kapaciteta bratunačkog preduzeća i realizacija novih poslova iz trećih zemalja“. Na potpisivanju ugovora tada je bio i predsednik RS Milorad Dodik.

– „Tehnički remont „ iz Bratunca biće jedna od retkih firmi iz Srpske koja će izvoziti na američko tržište, a njen uspeh je i veći s obzirom na to da su SAD u vrhu globalnih proizvođača naoružanja. Ovaj posao je sklopljen posredstvom beogradske firme GIM, koja je zastupnik američkog „PW Arms inc. Redmond“ – preneli su mediji iz RS.

Malo podataka

Sajt firme GIM je i više nego štur. Nije navedeno čak ni čime se bave, sem nekoliko sertifikata koje poseduju, kao i da je počeo s radom njihov veb-sajt (sve navedeno je iz 2009).

Imovinska karta Nebojše Stefanovića

KUPIO KUĆU OD 200.000 € KAD JE DOŠAO NA VLAST

Nebojša Stefanović je vlasnik četvorosobne kuće od 99 kvadrata u naselju Bežanijska kosa, čija je vrednost procenjena na oko 200.000 evra. On je stan od 90 kvadrata, koji se nalazio u blizini, ne u istom naselju, menjao za kuću u martu 2014, dve godine pošto je SNS došao na vlast. Prema ugovoru, on nije doplatio za kuću, iako je veća od stana i nalazi se na boljoj lokaciji.

– Kuća je, prema sadašnjim tržišnim vrednostima, za 50 odsto skuplja. Čovek s kojim je zamenio stan je Lazar Lazić, vlasnik poznate pekare „Sinđelić“ kod Kalenić pijace u Beogradu, ministar ima i garažu od 30 metara kvadratnih, čija je cena oko 7.500 evra. Garaža se nalazi uz kuću, sagrađena je bez dozvole i u postupku je legalizacije još iz vremena kada je pripadala prethodnom vlasniku.

Inače, stan od 90 kvadrata, koji je 2014. menjao za kuću, Stefanović je kupio u martu 2008. za 139.500 evra. U kešu je platio 29.500, a ostatak iz kredita. Zbog kredita u švajcarskim francima – 177.299 švajcarskih franaka, Stefanović je hipotekom opteretio dedin stan u blizini „Kombank arene“, koji je procenjen na oko 87.000 evra. Stefanović je u martu 2008. podigao kredit za stan, sa kamatnom stopom 3,9 odsto na godišnjem nivou i rokom otplate od 30 godina.

Be the first to comment

Ostavite komentar