SAMO U SRBIJI (2): Kažnjen ekolog jer se buni zbog smrada!

Osnovni sud u Subotici kaznio je ekologa Dragana Pečuricu sa 30.000 dinara zbog organizovanja protesta zbog neprijatnih mirisa u Bačkoj Topoli * Sud ga je kaznio i zbog narušavanja poslovnog ugleda privatne firme AIK u čijem sklopu se nalazi ozloglašena kafilerija Žibel * Pečurica je ranije podneo više krivičnih prijava protiv inspektora za zaštitu životne sredine u Bačkoj Topoli i firme AIK Bačka Topola

Dragan Pečurica
Dragan Pečurica

Pečurica je pokrenuo peticiju, koju je do sada podržalo oko 2.000 građana koji podržavaju njegove zahteve. On je dodao da se žalio na presudu.

„Moja borba se odnosi samo na smrad i ništa drugo, a oni hoće da me unište potpuno: materijalno, duhovno, moralno, a kad mene unište onda će dobiti krila pa se niko više neće buniti u Bačkoj Topoli protiv smrada“, rekao je Pečurica.

Dodao je da će, bez obzira na presudu, nastaviti da organizuje proteste u Bačkoj Topoli, na kojima mu se obično pridruži nekoliko desetina građana.

Pečurica je ranije podneo više krivičnih prijava protiv inspektora za zaštitu životne sredine u Bačkoj Topoli i firme AIK Bačka Topola.

Republički Zaštitnik građana pokrenuo je postupke protiv Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i lokalne samouprave Bačka Topola.

Protestna okupljanja zbog zagađenja vazduha, vode za piće, zemljišta i reke Krivaje u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš već nekoliko godina organizuje grupa građana na čelu sa Draganom Pečuricom.

PETICIJA I PROTESTI

Protestni skup u Bačkoj TopoliAko se zagađivačima niko ne suprostavi sve će nas potrovati. Za sada prikupljeno 1060 potpisa građana – kaže organizator protestnog okupljanja Dragan Pečurica. Sa maramicima i maskama na licu građani Bačke Topole protestovali su, drugi put ove godine, ispred zgrade preduzeća AIK u okviru koga posluje fabrika za preradu životinjskog otpada „Žibel“, protiv zagađenja vazduha, vode i zemlje kao i vode reke Krivaje. Na taj način izrazili su simbolično nezadovoljstvo, kako su istakli, dugogodišnjom nebrigom zagadjivača u opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš za elementarne uslove života u tim sredinama kao i na nepostojanje dobre volje da se to stanje promeni. Cilj okupljanja , protesne šetnje i boravka ispred poslovne zgrade AIK-a, kao matičnog preduzeća kafilerije „Žibel“ kao najvećeg emitera neprijatnog mirisa u Bačkoj Topoli je da se prozvodjači koji ne poštuju ekološke standarde na to nateraju. Protesni skup je podržao poznati muzičar i kompozitor Lajko Feliks. Zanimljivo je da je u pozivu na protesno okupljanje naznačeno da se na protesni skup pozivaju „svi oni koji smeju“.Sudeći po odzivu reklo bi se malo je onih koji su spremni, javno, da iskažu nezadovoljstvo, zbog nesnosnih mirisa, koje stanovnici Bačke Topole veoma često osećaju.

„Kada bi vi verovali u uspeh akcije mi bi za tili čas počistili nesposobno rukovodstvo opštine postavili nove mlade ljude a ovima ne bi dozvolili da promene fotelje nego bismo ih pozdravili za sva vremena. Zaustavili bi zagadjivače na veoma jednostavan način. Ja ću taj posao svakako uraditi samo mi to što građana nema dovoljno na ovim protestnim okupljanjima, mnogostruko otežava posao. Zahvaljujem se svim onim nevidljivim ljudima koji su istrajali u svemu ovome koji marljivo skupljaju potpise građana, kopiraju papire, obaveštavaju ljude i brinu o mnogim stvarima, obezbeđuju dobro ozvučenje za skupove, savetuju, podržavaju iako možda i nisu iz Bačke Topole, nego izdaleka. Zahvaljujem se našim umetnicima koji svojim talentom čine da ovi skupovi imaju dušu! Svi oni koji su se pojavili na prvom i na drugom našem okupljanju mi daju snage da ovaj posao radim i dalje jer ako se zagadjivačima niko ne suprotstavi oni će nas sve potrovati!” – kaže organizator protestnog okupljanja Dragan Pečurica.

NOVA PRESUDA ODBACILA STARU

Viši sud u Subotici ukinuo je presudu Osnovnog suda protiv Dragana Pečurice kojeg je fabrika „AIK“ iz Bačke Topole tužila za „narušavanje ugleda i kreditne sosobnosti“ jer je on, kako u optužbi navode, na svom blogu i u televizijskoj emisiji izneo neistine o fabrici. Navedenom prvostečenom presudom Pečurica je proglašen krivim zbog „narušavanje ugleda i kreditne sposobnosti“, te je osuđen na novčanu kaznu od 30.000 dinara, a isto tako je obavezan da na ime pauštala plati 3.000 i privatnom tužiocu iznos od 155.660 dinara u roku od 60 dana.

 On je podneo žalbu na ovu presudu, jer je, kako je naveo – izreka presude protivrečna razlozima, a izneti razlozi su nejasni i u znatnoj meri protivrečni. Priložio je i dokaze koji svedoče da nije narušio ugled firme, na osnovu čega je Viši sud u Subotici potom ukinuo presudu Osnovnog suda i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.
Interesantno je da je sudija koja je osudila Pečuricu, pre sudskog poziva bila advokat, a advokatska kancelarija joj je bila upravo u prostorijama „AIK-a“.

Pečurica svakog 17. u mesecu organizuje protestne skupove za zdravu životnu sredinu u Bačkoj Topoli, a kako kaže, borba protiv vetrenjača traje, a trajaće i dalje.

 – Voleo bih kada bi bilo moguće da mi neko od advokata pomogne da konačno skinem ovu ljagu sa svoga imena i da krenem u nove borbe protiv smrada i zagađenja. Ja zaista nisam željan krvi i nisam osvetoljubiv. Iako nemam novca, ne žudim za njim, ali bih voleo da pravda pobedi. U svim normalnim zemljama mene bi i pohvalili, a u ovoj našoj me tuže i sude. To je za ne poverovati – zaključio je Dragan.