Raj za odmor: Vila „Selena“ u srcu prirode…

DOŽIVITE GOLIJU NA NAJLEPŠI NAČIN GOSTUJUĆI U SEOSKOM TURISTIČKOM DOMAĆINSTVU VILA SELENA

Vila Selena

ZAŠTO DOĆI U SELO RUDNO ?

 Verovatno ovo pitanje može da postavi samo onaj ko nije nikada bio na Rudnu. Rudno najpre odavno vuče epitet da je mesto u Srbiji sa najviše sunčanih dana u godini. Čak je i naučno dokazano da se tu ukrštaju vazdušne struje sa mora i planina (jedinstvena ruža vetrova), pa je idealno mesto za asmatičare i osobe koje imaju problema sa organima za disanje. Oni koji su emotivno ili korenima vezani za Rudno kažu, i to potpuno ozbiljnim tonom, da je to najlepše mesto na kugli zemaljskoj, a za početak treba prihvatiti da je to izuzetna vazdušna banja na ovim prostorima.

Vila Selena,brvnara
Rudno se nalazi na nadmorskoj visini od oko 1100m, na širokoj visoravni prošaranoj bukovim i četinarskim šumama i prostranim pašnjacima. Ova visoravan posle par kilometara ka severu-severozapadu prelazi u obronke planine Radočelo, inače dela Golije, a naposletku se završava najvišim vrhom opštine Kraljevo (Krivača, 1643m). Mnogi sa pravom smatraju da su ovo najlepši planinski predeli u Srbiji, sa “pet” godišnjih doba dnevno.Sa Krivače se proteže pogled na sve strane; na predivne predele Golije, na Kopaonik, koji se vidi kao na dlanu, na doline Ibra i Studenice… Kažu da se nekada, ako bi se ukrao lep dan, sa Krivače mogao da vidi i Avalski toranj… Od Rudna se ka severozapadu i zapadu protežu zatalasane šume i pašnjaci ka Ivanjici i Sjenici, a na istoku i jugoistoku je dolina Ibra.

Vila Selena,bazen

Predanja kažu da sa Rudna vodi sedam puteva, a istorija govori da su kroz Rudno prolazili mnogi karavani u pravcu Dubrovnika. Ta ista istorija je verovatno podstakla i priče o silnim blagima koja su “tu negde” zakopana, a koja su u nevolji ostavljana u nadi da će se jednom ponovno otkopati…Nema nikakve sumnje da je susret sa Rudnom izuzetan doživljaj! Očaravajuća priroda, vazduh koji puni pluća svežinom, huk rečice Brevine koji umiruje i odnosi brige sa sobom…, su retko koga ostavili ravnodušnim. Bogate šume bukve, smrče i jele govore mnogo o zdravoj klimi i neukaljanoj prirodi koja se nudi svojom raskoši na svakom koraku. Još uvek je ovde moguće videti delić bezbrižnog života, vezanog samo za ćudi prirode i ono što sam Bog da. Neretko, u gluvim zimskim noćima, dok mećava steže i škripi oko vrata, može se čuti zavijanje vuka u potrazi za plenom. A u proleće, kada se priroda pokaže u svoj svojoj veličanstvenosti, pravi je doživljaj dočekati izlaske i zalaske sunca. Šetnja u leto kroz šume ispresecane mnogim stazama odmara misli, a daleka dozivanja meštana daju osećaj bezbrižnosti. Jeseni su očaravajuće, sa milion boja, a zime snežne i romantične.

Vila Selena,trpeza
Ljudi su ovde veseli, otvoreni i gostoljubivi. “Reklo bi se da im je Bog dao mnogo toga. Ipak, neki će reći da im je mnogo i uzeo, ali, kako kažu, niko ne može da im oduzme manastir Studenicu, kolevku srpske kulture, manastir Gradac, zadužbinu Jelene Anžujske, a oba se nalaze u najbližoj okolini Rudna, koje ih spaja.Zaista, da se mnogo toga videti na Rudnu i u njegovoj okolini, a kada se od svega telo umori, meštani će pružiti priliku putniku da uživa u domaćim specijalitetima: pršuti, nadaleko poznatom rudnjanskom kajmaku, siru, heljdi, jagnjetini “na sto načina”, rakiji, kačamaku, rudnjanskom krompiru,šumskom voću…”

Vila Selena,branje lekovitog bilja

Pomozite svom detetu da lakše diše
Rudno i šira okolina Rudna nema industriju i nikakvu drugu tzv. „prljavu tehnologiju“, te je s pravom dobilo reputaciju “ vazdušne banje“ . Prisustvo specifičnih elemenata u vazduhu , uslovili su da Rudno predstavlja idealno mesto za vazdušno – klimatski tretman različitih bolesti i stanja.Vazdušne struje koje donose prijatan miris ozona iz soletnih čamovih šuma, odnosno negativna jonizacija vazduha, obilje kiseonika, ruža vetrova iznad sela,koja kako kažu dopiere čak sa mediterana – prirodno proračunata i odmerena, omogućava čarobno iskustvo prilikom boravka u ovom planinskom mestu. Stoga je boravkom na ovoj teritoriji svaki posetilac izložen blegoj inhalaciji.

Posetite sajt: www.vilaselena.com