Opština Medveđa glasa za SNS da bi postala deo Kosova?!

Opštinski odbor pokreta «Dosta je bilo» u Medveđi smatra da opštinu Medveđa vodi nikad nesposobnije rukovodstvo, iako je nominalno na čelu najobrazovaniji predsednik do sada, lekar.

Osnovano se sumnja da je opštinsko rukovodstvo u saradnji sa vrhom države saglasno da se opština Medveđa pripoji Kosovu, koje će dobiti nezavisnost i priznanje od strane predsednika Srbije.

Zašto je to izvesno? Dolaskom na vlast, Vučić je obećao rešavanje pitanja Kosova (Kosova i Metohije). Građani ovo čitaju da se postigne sporazum koji će biti u obostranom interesu, a vrh SNSa zna da je neko za ovo dobio podršku, možda i novac. Medveđa na 524 km2 ima oko 7.500 stanovnika, a u matičnim knjigama i biračkim spiskovima ima oko 13.000 ljudi, gde su više od 5.000 Albanaca koji ne žive tu. Ovaj broj je opomena za ostale da glasaju za SNS, inače će biti na vlasti „ti zli Albanci“ po rečima sns-ovaca. Tako su dobili vlast od 65% u Medveđi i izabrali najgoreg predsednika koji ne radi svoj posao.

Medveđa, inače leži na ogromnim rezervama ruda olova i cinka, u rudniku Lece, a onda i u Tularu, pa termomineralne vode, poludrago kamenje oniks u Sijarinskoj banji, u Tularskoj banji ima dva izvora, šume mahom po celoj teritoriji, poludrago kamenje u Bučumetu, važni istorijski spomenici i sl., što je primamljivo za kolonizatore.

Tvrdi se da su moguće korekcije „granica“ ili fleksibilnost, kao model razmene površina opština Zvečan, Zubin Potok, Leposavić za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Cilj je da Medveđa, koja najviše vredi bude deo Kosova, a u tome mu pomažu sadašnji predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić.

Opštinski odbor pokreta Dosta je bilo u Medveđi očekuje da lokalna samouprava, raspiše referendum za zaštitu interesa građana Medveđe, kako bi se predupredila neodgovorna politička kombinatorika iz vrha, ili da  podnesu ostavke i raspišu izbore jer nisu sposobni da brane interese stanovnika Medveđe.

Pokret DJB u Medveđi očekuje od republičke i lokalne vlasti da poštuju Ustav Srbije, a da opštinu Medveđa u kojoj je 86%Srba, 7% Albanaca, izuzmu iz pregovora o korekciji granice, razmenu ili podelu unutar Srbije.

Teritorija opštine Medveđa je razuđena i u njoj skladno žive državljani Republike Srbije svih nacionalnosti, što treba i dalje da bude cilj državnog rukovodstva, pokrajinskih predstavnika na Kosovu i Metohiji i čelnika lokalnih samouprava.

Republika Srbija je država Srba i svih građana koji u njoj žive, tako da se ne može očekivati da se prave unutrašnje granice i da zvaničnici Srbije pristaju na podelu teritorije jer zalaze u suverenitet i integritet države, što se jedino rešava referendumom. Ni takozvana Preševska dolina ne može biti predmet pregovora, jer Bujanovac i Medveđa ne dotiču tu geografsku odrednicu, već bi mogli imati svoje Bujanovačke ili Medveđanske doline.

Srbija treba da pristane na integraciju Kosova i Metohije u ustavni okvir Republike Srbije kao demokratske tvorevine ako je tako smatraju, sa što širom autonomijom bez prava na otcepljenje ili na stolicu u UN i međunarodnim organizacijama sa prerogativima državnosti, već da ima infrastrukturnu, kulturnu, obrazovnu, privrednu i sportsku autonomnost.

Be the first to comment

Ostavite komentar