Filipini: Predsednik Duterte očistio državu od narko-mafije, Haški sud ga traži zbog toga!

Haški tribunal istražuje brojne likvidacije bosova narko-mafije u Filipinima, koje je dozvolio predsednik te države Rodi Duterte, i namerava da sudi predsedniku Filipina zbog „zločina protiv čovečnosti“ * Ovo je pravni presedan, jer Haški sud hoće da sudi onima koji se bore protiv ubica i narko-mafije

Popularni predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da mu se „nikada neće suditi pred takozvanim međunarodnim krivičnim sudom zbog rata protiv narkomanije koji vodi“, dodajući da „on i narod Filipina u tom ratu pobeđuju“.

„Biće mi suđeno samo pred filipinskim sudom, kojim predsedava filipinski sudija. Tužiće me Filipinac. Mora da ste glupi. Ja sam Filipinac. Ovde imamo naše sudove. Morate da me vodite na drugo mesto? Ne bih to voleo. Imam svoju zemlju. Ovde pravda deluje“, rekao je Duterte u intervjuu.

Njegovi kritičari i protivnici, međutim, kažu da policija na Filipinima ubija i bez dokazane krivice.

Zbog činjenice da ga čak 80 odsto Filipinaca podržava i da Duterte ima većinu u Kongresu, a na rukovodećim pozicijama u sudovima, komisijama i istražnim telima su ljudi koje on postavlja, mala je šansa da će Duterte biti opozvan ili će mu biti suđeno.

Ranije je izjavio da je toliko posvećen ratu protiv droge da je spreman da mu se sudi za zločine protiv čovečnosti pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu ili da u tom zatvoru, kako je rekao, istrune.

Ipak, nakon najave suda u Hagu u Februaru 2018. godine da će početi istragu o ubistvima u toku rata protiv droge, Duterte je naredio policiji da ne sarađuje i jednostrano ukinuo članstvo Filipina u Međunarodnom krivičnom sudu.

Be the first to comment

Ostavite komentar