Duterte između Panišera i Vlada Cepeša

 

Rodrigo Duterte, čije šokantne izjave i krvave mere protiv narkodilera i narkomana mediji širom sveta danima prenose, pronašao je svoje mesto u ovom tekstu između dve ličnosti čiji su krvavi životni putevi obeležili ovaj svet, fiktivnog filmskog lika Panišera i krvoločnog rumunskog kneza Vlada Cepeša.

Punisher je antiheroj koji vodi unutrašnju borbu sa svojim glavnim neprijateljem koji mu je oduzeo ono najsvetije i najčistije što ima-porodicu, sve dok ga u svojim mislima ne poistoveti sa opštim zlom koje treba iskoreniti nasurovije mučeći i ubijajući jednog po jednog kriminalca koji mu se nađe na putu.

Osvrnimo se na jednu od izjava koje je dao Duterte u toku predsedničke kampanje:

„Oni koji uništavaju život naše dece biće uništeni. Oni koji mi ubijaju zemlju biće ubijeni. Jednostavno! Bez razmatranja, bez žaljenja, bez pardona“ (Ştirile KANAL D, Rumunija)

Poruka je ovde jasna, narkodileri, narkomani, silovatelji i raznorazni ološ nemilosrdno povređuju, sakate i ubijaju bespomoćne žene i decu na Filipinima, a korumpirana policija i vlast sede skrštenih ruku, nešto se mora preduzeti tako da Duterte preuzima ulogu Panišera i poziva sve ljude da učine isto.

kk

Vlad Cepeš je bio vlaški knez i vojvoda poznat po svojoj surovosti prema Turcima, neposlušnim podanicima i svima ostalima koji bi se usudili da mu se sutprotstave. Naređivao je da se ljudi budu oslepljeni, obešeni, spaljivani, probadani, živi zakopavani, da im se odsecaju nosevi, uši, ruke i noge, da se živi oderu i tako skuvaju, da bi im potom odrubio glavu,  ali omiljena kazna mu je bila nabijanje na kolac. Tako se on svetio neprijatelju kod kojeg je detinjstvo proveo kao rob i svakodnevno gledao surovost koju ispoljava.

Duterte je bio posebno zanimljiv rumunskim medijima i zbog izjave u kojoj je opisao na koji način će biti kažnjeni počinioci najtežih krivičnih, koja neodoljivo podseća na torturu rumunskog kneza:

„Nakon što ih jednom obesimo, uslediće i druga ceremonija, dok se glava ne otkine od tela. To mi se sviđa, zato što sam besan“ (Ştirile KANAL D)

Vlad Cepeš

Da ovo nisu samo jezivi epiteti možete se uveriti OVDE

Ističem, na kraju teksta da mi nije bila namera da bespoštedno satanizujem filipinskog predsednika, nego samo da istaknem sličnosti. Na vama čitaocima ostaje da formirate svoje mišljenje.

Radmila Stolić

Be the first to comment

Ostavite komentar