Bogićević: Tadić i Rakić mi naredili da kupim ‘Politiku’ !

Kontroverzni žuti tajkun i vlasnik „Farmakoma“, svojevremeno jedan od najbogatijih Srbijanaca Miroslav Bogićević rekao je na saslušanju u policiji da je po direktnom nalogu svrgnutog diktatora Borisa Tadića i njegovog šefa kabineta pokojnog Miodraga Mikija Rakića kupio „Politiku“, „Večernje novosti“ i novosadski „Dnevnik“!

Miroslav Bogićević

Bogićević je takođe u policiji rekao da ga je bivši ministar Mlađan Dinkić lično reketirao, i to u kafiću „Pica bar“ na Novom Beogradu!

Morao da pristane

Kako saznajemo od izvora bliskog šabačkom tajkunu, Bogićević je sve ove navode ponovio i na poligrafu i pokazalo se da govori istinu!?!

– Bogićevića kaže da su negde u drugoj polovini 2011. Tadić i šef njegovog kabineta, sada pokojni Miki Rakić, tražili da uđe u posao s medijima kako bi sprečili da „Politika“ i „Novosti“ pređu u ruke stranaca. Miroslav kaže da je na to morao da pristane i da je za to na kraju platio cenu daleko veću od tržišne, kaže naš sagovornik, inače jedan od najbližih Bogićevićevih saradnika.

Prema njegovim rečima, Bogićević je policijskim inspektorima detaljno opisao i kako mu je Dinkić krajem te godine u „Pica baru“ na Novom Beogradu tražio skoro milion evra i to samo da mu „ne bi ođmagao“ i slao inspekcije u „Farmakom“.

– Bogićević nije hteo da pristane na ucenu, ali na kraju je pristao da košarkaškom idubu Radnički iz Kragujevca uplati sponzorstvo od 200.000 evra. Nedugo nakon toga počela je totalna propast „Farmakoma“ i to tako što su 2013. Sberbanka i Findomestik banka pustile sve kredite na naplatu pre njihovog dospeća. E sad, ako znamo da je Dinkić član UO Sberbanke, onda je to prilično sumnjivo!, prepričava naš izvor.

Miroslav Bogićević, koji se i dalje nalazi u kućnom pritvoru, juče nije bio dostupan za komentar, baš kao ni Boris Tadić. U Tadićevo ime oglasila se savetnica Marina Komad, navodeći da je sve rečeno o njenom šefu „apsolutna neistina“. Sličan komentar imao je i Dinkić.

Na drugoj strani, glavna urednica „Politike“ Ljiljana Smajlović kaže da se nada da će se o toj kupovini „saznati sve što ima da se sazna“:

– Premijer Vučić je obećao da će do kraja rasvetliti preprodaju najvažnijih novina u ovom delu Evrope. „Politika“ je suviše važna nacionalna ustanova da bi njena sudbina bila prepuštena političkom mešetarenju.

Gazda je Beko

Glavni urednik „Novosti“ Ratko Dmitrović podseća da tokom 2011. i 2012. godine nije bio u ovoj kompaniji, ali da ga ovakvi navodi vlasnika „Farmakoma“ ne iznenađuju.

– Nije tajna da je Bogićević radio po nalogu DS, aii je nepoznanica konačna sudbina te ideje o kupovini „Politike“ i „Novosti“. Ako je neko kupio novine, neka se upiše u APR kao vlasnik. Ja sam se za ove dve i po godine više puta uverio da je vlasnik „Novosti“ Milan Beko – zaključuje Dmitrović.

Dinkić: Bogićević laže!

Mlađan Dinkić tvrdi da je sve što je Bogićević isprićao o njemu „naravno neistina i budalaština“.

– Potpuno je besmisleno da komentarišem takve laži, čiji je cilj očigledno samo da se ruši moj ugled. Zato predlažem da se imovinske karte svih sadašnjih i bivših državnih funkcionera i njihove rodbine stave na sto i ispita poreklo i način sticanja njihovog bogatstva. Pa da vidimo ko je držao reket, ko je širio mrežu, a ko je zaista radio u interesu naroda – apeluje Dinkić i dodaje da je to jedini način da se prestane sa ovakvim spletkama.

Ne znam da li je Bogićević prićao o medijima na poligrafu, jer branilac nije obavezan da prisustvuje odlasku na detektor laži.

Aleksandar Vučić prvi otkrio istinu Tadašnji PPV Aleksandar Vućić obelodanio je još 17. septembra 2012. godine da je „Bogićević morao da ućini uslugu DS“ i preko ćerki firmi ućestvuje u kupovini 50 odsto udela „Politike“.

– Slučaj „Politika“ vodi do afere „Agrobanka“. Suma koja je nedostajala za kupovinu potiče iz kredita Nove Agrobanke i PBB. Taj novac korišćen je ne samo za kupovinu „Politike“ već i za potraživanja „Novosti“ i „Dnevnika“. Reč je o političkom kriminalu uz ekonomske zloupotrebe – ocenio je tada Vučić za RTS.