„Danas“: Ćutanje o Ivanovićevom ubistvu – projekat Beograda i Prištine?

Bez odgovora su i pitanja našeg lista u kojoj je fazi istraga, koliko je svedoka saslušano, da li Tužilaštvo sarađuje sa Beogradom i da li ima informacije o „ličnoj istrazi“ koju vodi supruga ubijenog lidera SDP Milena Popović Ivanović, kao i o javno saopštenim rezultatima istrage koju je sprovela redakcija Rikošeta, portala protiv mafije * U međuvremenu Rikošet je, na osnovu svoje istrage na terenu, „prst uperio na zvanični Beograd“, na koji povremeno sumnju baca i zvanična Priština, dok druga strana uzvraća optužbama na račun „kosovskog gospodara iz senke“ Kadrija Veseljija, predsednika Skupštine Kosova i bivšeg šefa ŠIK-a, tajne kosovske obaveštajne službe.

Od kako je Kosovska policijska služba krajem oktobra udvostručila nagradu za informacije koje mogu doprineti rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića, predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, list Danas od Specijalnog tužilaštva Kosova nije dobilo odgovor na pitanja zbog čega je iznos za nagradu sa 10 podignut na 20 hiljada evra i da li je to signal da istraga dospela u ćorsokak.

Bez odgovora su i pitanja našeg lista u kojoj je fazi istraga, koliko je svedoka saslušano, da li Tužilaštvo sarađuje sa Beogradom i da li ima informacije o „ličnoj istrazi“ koju vodi supruga ubijenog lidera SDP Milena Popović Ivanović, kao i o javno saopštenim rezultatima istrage koju je sprovela redakcija Rikošeta, „portala protiv mafije“.

Ksenija Božović, zamenik predsednika SDP, kaže za Danas da je su u ovoj Građanskoj inicijativi u startu znali da se Ivanovićeve ubice nikad neće otkriti, ali da ne pristaju na „taktiku ćutanja“ kako bi ovo ubistvo padne u zaborav. SDP je zato juče uputila otvoreno pismo međunarodnim predstavnicima na KiM.

– Podsetili smo ih da se 16. novembra navršava deset meseci od ubistva najuglednijeg srpskog političkog predstavnika Srba na KiM i da je međunarodna misija ovde došla da štiti osnovna ljudska prava svih građana, od kojih je prvo pravo na život. Ubijen je ne samo lider SDP, nego ugledni srpski domaćin i otac. Tražimo da upotrebe sve svoje diplomatske aktivnosti i uticaj kako bi izvršili pritisak na nadležne institucije da se što pre razreši ubistvo Olivera Ivanovića, ističe Božović.

Prema njenim rečima, SDP će i danas na mestu na kom je u centru severnog dela Kosovske Mitrovice Ivanović ubijen, organizovati okupljanje i paljenje sveća. Na pitanje da li se ćutanje o istrazi može tumačiti kao deo planirane strategije onih koji stoje iza ovog zločina, Božović odgovara da je to „od početka bilo jasno, jer se posle dva dana od ubistva videlo u kom pravcu ide istraga“. NJeno mišljenje deli i Rada Trajković iz Evropskog pokreta Srba na KiM.

– Ćutanje o ubistvu Olivera Ivanovića je očigledno od početka zajednički projekat vlasti u Beogradu i Prištini. Kroz priču o nesaradnji prikriva se veliko savezništvo u projektu neotkrivanja Ivanovićevih ubica. Tu ne može da se abolira ni međunarodna zajednica koja se pokazala kao saučesnik u zataškavanju istine koja je svima potrebna i neophodna, ocenjuje Trajković za Danas. Ona ukazuje i da se „taj prazan prostor zbog nedostatka bilo kakvih informacija o istrazi sad ispunjava život i priča Ivanovićeve nevenčane supruge Milene Popović, koja se gura u prvi plan i služi za skretanje pažnje sa suštine Ivanovićeve političke harizme – da je imao potencijal da okupi Srbe sa KiM i pruži otpor projektima koji ugrožavaju njihove interese i opstanak“.

Oliver Ivanović ubijen je pre tačno 10 meseci, 16. januara ove godine ispred sedišta SDP sa šest metaka ispaljenih iz „duge devetke“ – pištolja marke „zastava M70A“. Na predlog predsednika Srbije, a uz saglasnost porodice, 18. marta sahranjen je u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.

Zvanični Beograd je u prvi mah njegovo ubistvo ocenio kao „teroristički akt“ i najavio prekid briselskih pregovora sa Prištinom do otkrivanja imena ubica i nalogodavaca. Na insistiranje SAD i EU pristao da je da istragu vode nadležni institucije samoproglašene kosovske države i pod „firmom“ saradnje sa Prištinom na istrazi vratio se pregovarački sto u Briselu. Zbog složenosti slučaja, ali i mešanja sa strane i raznih nepravilnosti u proceduri, Osnovno tužilaštvo iz Kosovske Mitrovice istragu o Ivanovićevom ubistvu predalo je 8. marta Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Zapravo vode se dve zvanične istrage – u Beogradu i Prištini, čija saradnja ide od povremenog uzajamnog javnog optuživanja za opstrukciju do patronata SAD nad direktnim kontaktima zvaničnika obe strane iza „zatvorenih vrata“. Treću privatnu istragu, prema sopstvenom priznanju, vodi Milena Popović Ivanović, ali o svojim saznanjima ne želi javno da govori. U međuvremenu Rikošet je, na osnovu svoje istrage na terenu, „prst uperio na zvanični Beograd“, na koji povremeno sumnju baca i zvanična Priština, dok druga strana uzvraća optužbama na račun „kosovskog gospodara iz senke“ Kadrija Veseljija, predsednika Skupštine Kosova i bivšeg šefa ŠIK-a, tajne kosovske obaveštajne službe. Spekulacije da je Ivanović ubijen zato što je pristao da svedoči protiv Veseljija negirala je porodica ubijenog lidera SDP. Poslednji put zvanični Beograd je ubistvo Ivanovića pomenuo pre dva dana u Savetu Bezbednosti UN, kao jednu od stavki na listi neispunjenih obaveza Prištine, koju je šef srpske diplomatije Ivica Dačić podneo ovom međunarodnom telu.

Izvor: Danas

Be the first to comment

Ostavite komentar