AKTUELNO: Predviđeno formiranje Zelenog fonda

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni pretres o šest zakonskih predloga iz oblasti životne sredine, kojima je, pored ostalog, predviđeno formiranje Zelenog fonda * U raspravi se objašnjavali razlozi za prethodno gašenje Fonda za zaštitu životne sredine koji je opljačkan od strane bivšeg režima i tadašnjeg ministra Olivera Dulića * Veoma bitno pitanje je kojoj partiji će nakon izbora pripasti upravljanje ovim fondom jer postoji opasnost da ga žute partije opet devastiraju 

Parlament Srbije

Poslanici rad nastavljaju u petak, 19. februara, amandmanskom raspravom o tim aktima.

Predloženo je formiranje Zelenog fonda kao budžetskog fonda radi evidentiranja sredstava namenjenih finansiranju pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine.

Kako je izmenama Zakona o zaštiti životne sredine predloženo, budžetski fond se osniva na neodređeno vreme, a njim upravlja nadležno ministarstvo.

Sredstva iz tog fonda dodeljuju se korisnicima sredstava u svrhu finansiranja zaštite i unapređivanja životne sredine, a na osnovu javnog konkursa koji objavljuje ministarstvo.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da će Srbija usvajanjem tih akata načiniti značajan iskorak u pogledu zaštite životne sredine i prirodnih vrednosti, unaprediti međunarodnu saradnju i proširiti mogućnosti za razvoj poljoprivrede i privrede.

Predložene izmene Zakona o zaštiti životne sredine, prema njenim rečima, imaju za cilj uspostavljanje predvidivosti i kontinuiteta u finansiranju zaštite životne sredine, a jedna od ključnih izmena je osnivanje Zelenog fonda Republike Srbije kao budžetskog fonda.

„Opravdanost uvođenja Zelenog fonda kao budžetskog fonda se ogleda u tome što nam je cilj unapređenje zaštite životne sredine. Dostizanje ovog cilja zahteva u narednim godinama i značajne infrastrukturne investicije“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Poslanici su vodili objedinjen načelni pretres o izmenama zakona o zaštiti životne sredine, o upravljanju otpadom, o zaštiti prirode i o stočarstvu, kao i o prdlozima ratifikacije amandmana na Konvenciju o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu i izmena Konvencije o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala.