Vinča: Osujećena diverzija na nuklearnom reaktoru ?!

Poruka terorista: Jedan od zaposlenih u „Nuklearnim objektima Srbije“ u Vinči  ispisao „Alah je veliki“ na nuklearnom reaktoru, poklič koji teroristi uzvikuju pred napad, i uhapšen je istog dana jer su ga snimile bezbednosne kamere * Nuklearke su primarna meta džihadista u Evropi * Francuska najugroženija država

BEOGRAD – U Javnom preduzeću „Nuklearni objekti Srbije“ u Vinči intervenisala je policija pošto je na nuklearnom reaktoru u tom objektu osvanuo grafit „Alahu-ekber“, poklič koji islamisti najčešće uzvikuju uoči terorističkih napada!

Kako saznajemo, incident se dogodio u sredu u jednom od najčuvanijih objekata u državi, a krivac je otkriven i priveden istog dana.
– Grafit je ispisao jedan od zaposlenih u javnom preduzeću zbog nekih ličnih frustracija. Brzo je otkriven i sve je priznao. Protiv njega će biti podneta prekršajna prijava zbog oštećenja imovine – kaže izvor iz istrage.

Brzo uhapšen

Kako navodi, krivca je bilo lako pronaći, jer je grafit napisao dok su ga kamere u objektu snimale.
– Nuklearni reaktor na kojem je napisan grafit „Alahu-ekber“ odavno je van funkcije, odnosno gorivo koje se nalazilo u njemu je izvađeno i odneto, tako da reaktor nije opasan po okolinu – kaže naš sagovornik.

On objašnjava da su mere zaštite slične onim na aerodromu, svako ko ide tamo prolazi kroz jake mere obezbeđenja, detektore metala, a proverava se i sadržina onoga što se unosi. Na ogradi oko objekata se, kako kaže, nalaze senzori, pored kojih je nemoguće proći a da to obezbeđenje ne registruje.
– Upravo iz tih razloga, odmah je bilo jasno da iza svega stoji neko od zaposlenih – navodi on.

Objekat bezbedan

Direktor „Nuklearnih objekata Srbije“ Dalibor Arbutina izjavio je da nema mesta panici i da građani nemaju razloga za brigu jer u ovom preduzeću ništa nepredviđeno ne može da se dogodi.
– Reč je o klasičnom oštećenju imovine. U našem objektu nemoguće je da se dogodi ozbiljan incident jer je pod najvećim stepenom zaštite. Svaki milimetar je pod video-nadzorom, a ceo krug i svi vitalni objekti pod zaštitom. Ne postoji mogućnost da uđe neko ko nije zaposlen ili bez prethodne najave – objašnjava je Arbutina, koji nije želeo da govori o događaju od pre nekoliko dana jer je sada sve u rukama policije.

„Alahu-ekber“
VELIČAJU ALAHA

Teroristi pred bombaške napade najčešće uzvikuju „Alahu-ekber“, što u prevodu znači „Alah je velik“.
– Reč je o izrazu kojim se slavi ili veliča Alah. Ovaj izraz muslimani često ponavljaju u molitvi, kada idu u rat ili kada ubijaju pripadnike drugih verskih zajednica – objašnjava sagovornik.