Trivan: Kontrolišemo firme koje upravljaju opasnim otpadom

Otkrivanje otrovnog otpada u mestima širom Srbije se nastavlja * Poslednje lokacije na kojima je otpad pronađen su na području Banata

Resorni ministar Goran Trivan najavljuje da će se sa akcijama otkrivanja nastaviti, i da će predložiti pooštravanje zakonske regulative. Stručnjaci, pak rešenje vide i u izgradnji postrojenja za preradu otpada.

U buradima na području Pančeva i Bavaništa otkriveno je više od 100 tona otpada za koji se sumnja da je opasan. Neadekvatno skladištenje otpada pronađeno je na lokaciji firme Eko 21, koja je registrovana za njegov tretman. Inače, ista firma je nelegalno skladištila toksičan otpad i u Beloj Crkvi 2016. godine.

„Iz informacija koje smo dobili, vlasnik firme koja je uskladištila nepravilno otpad u Pančevu, nije dostupan organima gonjenja, budući da je navodno van zemlje“, rekao je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Za poslednjih nekoliko godina, samo dve osobe su procesuirane zbog zlodela prema životnoj sredini, navodi ministar i kaže da je neophodno pooštravanje kazni za počinioce. S druge strane, struka misli drugačije.

„Dakle, nije negde suština samo povisiti kazne, već da se pre svega donose presude po slovu tog zakona„, kaže Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku.

U poslednjih godinu dana burad sa otrovnim otpadom iskopana su u atarima u blizini Apatina, u Novom Sadu, ali u selima Vukićevica i Veliko Polje kod Obrenovca, kao i u Svilajncu. Dosadašnji podaci takođe pokazuju da se u Srbiji 113 registrovanih firmi bavi upravljanjem opasnim otpadom, a da se, ipak, samo mali broj njih, prema oceni minstra Gorana Trivana, ozbiljno tim poslom i bavi. Zapravo manje od 15.

„Mi smo sada upravo dali nalog da se izvrši kontrola svih tih 13 firmi za početak i svih ostalih ukoliko je potrebno i kada završimo taj pregled, znaćemo tačno zapravo gde smo… Svi oni koji ispunjavaju uslove da to mogu da rade, će raditi, ali se bojim da ćemo naći dosta toga što nije ispravno, upravo je uloga ovog novog ministarstva da se stvari dovedu u red“, kaže Trivan.

Profesor Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta ocenjuje da zakopavanje hemikalija predstavlja ozbiljan ekološki teror i podseća da Srbija još nema postrojenje za preradu opasnog otpada.

„Osim nekih, da kažem, malih postrojenja, koja nisu značajna, pogotovo kada su nekakvi posebni otpadi u pitanju i tu onda verovatno nastaje problem da je izvoz jako skup, da neko pokušava onda na tome da zaradi, rešava problem, ima nekakvu lokaciju, neku eto tako njivu, gde će nešto strpati, misleći da se to zaista nikada neće ni videti“, kaže Jovović.

U Srbiji se godišnje proizvede oko 200.000 tona opasnog otpada, a podaci govore da se ne preradi ili izveze sva količina, što znači da je ostatak negde odložen ili zakopan.

Be the first to comment

Ostavite komentar