Kubanska prevara: Nije lek,nije ni vakcina!

Kubanska „injekcija protiv raka pluća“ počeće da se primenjuje u KBC Bežanijska kosa * Stručnjaci smatraju da javnost nije tačno obaveštena da je to lek koji je i dalje u fazi ispitivanja i da u Srbiji uopšte nije registrovan u Agenciji za lekove * Vakcina se daje preventivno što isključuje mogućnost da se radi o nekakvoj vakcini

vakcina-1

Adenokarcinom, nemikrocelularni oblik raka pluća na koji deluje kubanska terapija u Srbiji ima oko 900 ljudi. Međutim, neće moći svi da prime terapiju. U prostorijama Nove stranke na tribini o ovom leku učesnici smatraju da je uprkos velikoj medijskoj pompi, mnogo toga o kubanskoj injekciji obavijeno velom tajne.

“Moje pitanja, kako su stigli do brojke 30, kako su došli do brojke 10 Novi Sad, 10 Bežanijska Kosa i 10 Klinički centar, pri tome Institut za onkologiju ništa”, istakao je danas Aleksandar Tucović, bivši portparol Agencije za lekove.

I u Udruženju za klinička ispitivanja, tvrde da su dugogodišnja najavljivanja u medijima, da će mnogi biti izlečeni, pacijentima samo dala lažnu nadu, a političarima propagandu.

“To je neetički ja to znam i ranije iz kliničkih ispitivanja, pogotovo onkološki pacijenti kad čuju za neki nov program oni dođu, nadaju se da će ući u program lečenja, a to ne može jer postoje neki kriterijumi!, kaže Aleksandra Pešić.

Prema rečima generalnog zastupnika Kubanskog instituta CIMAVAKS za sve zemlje bivše SFRJ Zorana Vujovića kriterijum u ovom slučaju je da je 1.680 doza kubanske vakcine koliko je stiglo u Srbiju dovoljno za jednogodišnje lečenje 30 pacijenata kod kojih se prognozira još šest meseci života, a nikada nisu primili hemoterapiju.

“Tih trideset pacijenata će dobiti terapiju i posle godinu dana znaćemo rezultate kako je prošlo kod tih 30 pacijenata. Pa jel se onda i kod nas radi kliničko ispitivanje.Kod nas ne, ovo ne potpada pod ispitivanje, ovde se radi o donaciji Kubanske države prema državi Srbiji”, navodi Zoran Vujović.

Poslednja faza kliničkih ispitivanja u toku je u 12 zemalja Evropske unije, a registracija leka očekuje se za dve godine.