Kosovski parlament podržao vojsku Kosova, Srbi napustili sednicu

PRIŠTINA  – Poslanici kosovske skupštine usvojili su u načelu tri nacrta zakona koji se tiču transformacije kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Jedan od nacrta predviđa i formiranje ministarstva odbrane. Srpski poslanici su pošto su saopštili da su protiv, napustili zasedanje skupštine.

Svi prisutni poslanici albanskih i stranaka nesrpskih manjina, a danas ih je 101 od 120, jedinstveno su u prvom čitanju podržali nacrte zakona o promeni mandata kosovskih snaga bezbednosti, čime ova formacija prerarsta u vojsku, ali bez promene naziva.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je nakon glasanja izjavio da je ovo jedan od najvažnijih i odlučujućih dana za „zemlju i konsolidaciju države Kosovo na putu ka NATO“.

Šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da je formiranje vojske „najvažnije pitanje“ za Kosovo.

„To je pitanje koje treba da nas ujedini. Slušamo glasove iz susedstva protiv vojske. Oni koji su protiv NATO-a protiv su i kosovske vojske. Protiv su Rusija i drugi. Osnivanje vojske će ojačati mir“, rekao je Hoti.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi rekao je da su u toj stranci uvek podržavali transformaciju KBS-a.

Poslanica Socijaldemokratske partije Aida Derguti rekla je da nacrti zakona imaju nedostatke, ali je formiranje vojske pitanje iznad tih nedostataka.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ahmet Isufi rekao je da je „ceo narod Kosova danas zaslužan što imamo vojsku“.

„U partnerstvu sa evropskom zajednicom biće kompletirana država, koja će celom regionu doneti mir“, dodao je Isufi.

Poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da su srpski poslanici protiv predloga zakona.

„Srbima i drugima trebaju ekonomski mir i napredak, a ne militarizacija ili rat. Čak su i predstavnici SAD i NATO-a rekli da on mora da poštuje ustav. Najava ulaganja 150 miliona evra u tri godine nije u interesu ne samo Srba već ni Albanaca, jer novac treba uložiti u zadržavanje mladih da ne napuštaju Kosovo“, rekao je Simić.

Srpski poslanici prenose da su zbog protivljenja, bili suočeni sa reakcijom albanskih poslanika, koji su ih tokom izlaska iz sale nazivali pogrdnim imenima.

Prema nacrtima zakona, predviđeno je prerastanje ministarstva za snage bezbednosti u ministarstvo odbrane.

Prema nacrtu zakona, Kosovske bezbednosne snage (KBS) „štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova“.

„KBS su vojne snage, multietničke, naoružane i ovlašćene za služenje na Kosovu i u inostranstvu u skladu sa zakonskim i ustavnim mandatom“, predviđa nacrt zakona.

Navodi se i da su „KBS sila, formirana prema interoperabilnim standardima sa NATO-om. Koriste silu, vatreno oružje, kako bi ispunili svoje zakonske i ustavne obaveze, ako ne može da se izbegne opasnost drugim sredstvima.“

„Podležu demokratskoj, građanskoj kontroli, vladavini prava i međunarodnim obavezama. Skupština, predsednik Kosova, premijer i ministar odbrane čine lanac civilne kontrole.“

„Predsednik Kosova je vrhovni komandant i ima ovlašćenja da naredi mobilizaciju KBS-a. Imenuje i razrešava komandanta KBS-a na preporuku vlade. Premijer nadgleda i vrši kontrolu preko ministra.“

„Vlada ima pravo da usvoji strategiju odbrane prema preporukama ministra odbrane. Komandant se bira na mandat od četiri godine“.

„Organizaciono i strukturno, KBS deluju na celoj teritoriji Kosova kroz jedinstven lanac komandovanja. Sastoji se od aktivne komponente do pet hiljada članova. Generalštab je najviša vojnoorganizaciona struktura u KBS-u“, navodi se u nacrtu zakona.

Be the first to comment

Ostavite komentar