Francuska: Usvojen zakon o zelenim krovovima (VIDEO)

Francuska je uvela novi zakon po kojem je svaka kuća ili zgrada koja ima ravan krov u obavezi da na istom posadi travu, napravi baštu ili da uvede solarno grejanje. Razlog za ovo je ušteda energije jer biljke stvaraju izolacioni efekat zbog čega je potrebna manja potrošnja za grejanje kuće. Takođe na ovaj način se smanjuje i emisija ugljen dioksida.

Installation of a green rooftop on the Silvercup Studios in Long Island City The Silvercup Studios is the largest soundstage in New York City and the green roof will cover 35 000 square feet reducing heating and cooling costs, Image: 3490914, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
POSTAVLJANJE ZELENIH KROVOVA U FRANCUSKOJ

Na ovu ideju su došli francuski aktivisti za zaštitu životne sredine koji su prvo želeli da se izglasa pokrivanje celih krovova. Međutim kasnije su pristali na delimično pokrivanje kako bi videli koliko će se ljudi odazvati.

Isto tako, pozitivna stvar čitavog koncepta je to što biljke apsorbuju kišnicu a uz to, estetski, dolazi do spoja prirodnog i modernog.

Ovaj koncept je već popularan u nekim delovima sveta kao što su Nemačka i Australija.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=e9QqyYQwlUw]